SRO en Sportivate: samenspel voor Speelstad Amersfoort

Afgelopen decennium is het aantal uren dat kinderen per week buiten spelen dramatisch afgenomen. Spelen wordt algemeen gezien als essentieel voor de ontwikkeling van het kind, zowel in fysiek als in mentaal opzicht.

Tijd voor actie dus!

In Amersfoort is Sportivate aanbieder van veel bewegingsactiviteiten. De Sportivators zijn actief op schoolpleinen en op speelveldjes in de wijken.

De Amersfoortse buurtsportcoaches, in dienst bij SRO, werken op dit gebied al veel samen met Sportivate. Ook zij ondervinden dat kinderen steeds minder buiten spelen. Begin 2020 sloegen ze daarom de handen ineen en werd op 5 juni de overeenkomst getekend om de eerste BuurtSpeelcoach van Nederland aan te stellen.

Jelte Bakker, directeur van Sportivate: “Wij hebben een eigen sterke visie op het spelende kind ontwikkeld. We willen kinderen begeleiden bij hun spel, met als doel dat ze dit vervolgens ook zonder ons kunnen organiseren. Het klinkt heel vanzelfsprekend, maar in de praktijk merken we dat het zelf organiserend vermogen van kinderen op dit gebied echt afneemt. Vaak zijn we als spelleider actief, maar op het moment dat we ophouden, stoppen de kinderen ook. Dat moet veranderen. We vinden dat we de kinderen zelf de ruimte en het vertrouwen moeten geven om met elkaar aan de slag te gaan. We leiden daarom kinderen op tot Junior Sportivator.“

Een grote stap!

Marjon van Vilsteren, directeur van SRO, vult aan: “Een belangrijk doel van onze buurtsportcoaches is nog altijd om kinderen lid te laten worden van een sportvereniging. Dat doel staat nog steeds overeind, maar we willen dat alle kinderen de beweegnorm halen, dus moet er aanvullend ook buiten gespeeld worden. Met de aanpak van Sportivate zetten we hier samen een grote stap in.

Alle inspanningen moeten gaan uitmonden in een groot evenement: ‘Spelen met Zovelen’. Jelte Bakker schetst zijn ideale dag: “ Verspreid over heel Amersfoort organiseren kinderen hun eigen speelactiviteiten. In parkjes, op speelveldjes of in speeltuinen. Overal wordt gespeeld, georganiseerd door de kinderen zelf. Kinderen die iets willen organiseren kunnen zich aanmelden, zodat andere kinderen weten waar ze terecht kunnen om te gaan spelen. We hebben er het volste vertrouwen in dat we op deze manier meer dan 3.000 kinderen op hetzelfde moment kunnen laten spelen. Op de Nationale Buitenspeeldag, woensdag 10 juni, nemen we hier al een voorschot op.”

Stad Amersfoort