Sportivate-JelteBakker-Rodney Kersten

Aan het werk terwijl de kinderen lekker gaan sporten? Binnenkort kan het in Amersfoort

Playground33. Onder die naam opent op 1 september een unieke plek in Schothorst waarin bewegen, spelen en ondernemerschap op het gebied van gezond leven samenkomen. Alle Amersfoorters zijn welkom bij hét beweeginnovatiecentrum van de stad’’, zegt initiatiefnemer Jelte Bakker enthousiast.

Bakkers droom gaat dan eindelijk verwezenlijkt worden. Met zijn organisatie Sportivate geeft hij al enige jaren wekelijks duizenden kinderen beweeg- en speellessen in ‘alle wijken in Amersfoort’. De volgende stap is een multifunctioneel gebouw worden dat ruimte biedt aan sport, beweeg- en speellessen, een werkplek voor ondernemers, workshops en een ruimte om te ontspannen en te chillen. ,,We gaan een gezonde tegenhanger bieden aan de huidige prestatie maatschappij.’’

Aan de Disketteweg 1 op bedrijventerrein De Hoef komen met ingang van volgend schooljaar dagelijks schoolklassen op bezoek. ,,We bieden elke klas een dynamische schooldag aan, waarin we de leerlingen en hun docenten meenemen in een dynamische leefstijl waarin bewegen en zelfbewustzijn centraal staat. Alles met behulp van een rauwe inrichting met hier en daar innovatieve snufjes zoals een bewegende vloer of beweegspelletjes die op de muren worden geprojecteerd.’’ Na schooltijd komen bso-groepen langs.

Meer bewegen

Playground 033wil schoolbesturen en bso-organisaties inspireren om meer oog te hebben voor het opgroeiklimaat van kinderen. Bijvoorbeeld door hun gebouwen zo in te richten dat leerlingen uitgedaagd worden om meer te bewegen. Denk aan klimrekken in de gangen of ringen om in te hangen. ,,Wat wij in ons gebouw laten zien, is vervolgens ook via ons te bestellen’’, vertelt Bakker, die ook bso’s gaat ontvangen.

De contacten met scholen voor de klassenbezoeken zijn al gelegd. Niet heel ingewikkeld volgens Bakker, omdat Sportivate al samenwerkt met het Amersfoortse onderwijsveld.

Speelvereniging

Uniek is volgens Bakker dat de Playground de eerste speelvereniging van Nederland krijgt. Met in het bestuur onder meer kinderen. ,,De speelvereniging houdt het midden tussen een sportclub en scouting. Kinderen die langskomen kunnen workshops als dans en koken volgen die we gaan bieden en meedoen met sport- en spelactiviteiten. Voor de ouders zijn er werkplekken om rustig met een laptop te zitten. Met koffie , thee en fruit onder handbereik. Zij kunnen vervolgens geïnspireerd raken door de flexibele bootcamp die wordt aangeboden.’’

Als je kinderen spelen in de playground kun je ondertus­sen zelf boven een afspraak hebben
Jelte Bakker

Op de eerste en tweede verdieping van het gebouw dat Sportivate gaat huren – ze zitten er nu nog anti-kraak – komt ruimte voor ondernemers op het gebied van gezond leven. Dat kan een praktijk zijn voor kinderfysiotherapie, een personal trainer of iemand die zich bezig houdt met gezonde voeding. ,,Als je kinderen spelen in de playground kun je ondertussen zelf boven een afspraak hebben’’, schetst Bakker het plaatje. ,,Maandelijks willen we met de ondernemers aan tafel om te bezien waar we samen kunnen werken.

Gemeentesteun

Om echt impact te kunnen gaan maken in de stad, zoals Bakker wil, is inmiddels aangeklopt bij de welzijnsafdeling Samen Leven van de gemeente. Sportivate is dan wel een zelfstandige organisatie, maar volgens Bakker helpt het enorm als de gemeente achter de plannen van de Playground gaat staan. ,,Financiële ondersteuning is heel prettig, want dan kunnen we nog meer gaan bieden. Maar het gaat ook om erkenning. Wat ons betreft passen we in de ambitie van de stad om een gezond klimaat te bieden aan de inwoners. Ook dragen we bij aan samenwerking met het onderwijs, waar Amersfoort voor staat.’’

Sportivate Playground gaat samenwerken met studenten Welzijn en Sport van ROC Midden Nederland, waarvan de campus op een steenworp afstand ligt. Lidmaatschap van de speelvereniging gaat 14,50 per maand kosten.

Sportivate-Playground-PNG