Sportivate & Jantje Beton op het AZC

Is spelen en bewegen op een asielzoekerscentrum de moeite waard of niet?

Voor het derde jaar op rij mochten wij ons mooie land weer door om bewegen en spelen aan te bieden op diverse asielzoekerscentra in Nederland. In samenwerking met onze fantastische partner Jantje Beton bieden wij een SpeelWeek en een Obstakelrun aan. Deze zijn beide gevuld met allerlei gave activiteiten voor de kinderen t/m 12 jaar.

Een bewogen week, zo kunnen wij deze weken het beste omschrijven. Het raakt ons, keer op keer. Dennis Blewanus, die er nu al 7 weken AZC op heeft zitten, omschreef dit erg mooi. “Het raakt je als mens. Je ziet de blijdschap en het verdriet. Je ziet de opwinding en de pijn. Je ziet de levenslust en de littekens. Je ziet het kind en je ziet het verleden. Dit doet wat met je”

Bewegen

Hoe belangrijk bewegen en spelen, juist voor deze doelgroep, is zien wij elke week weer. De kinderen mogen even kind zijn, zonder verleden of zonder regels. Bewegen brengt ze samen en verbind ze allemaal, ongeacht kleur of afkomst. Natuurlijk gaat dit niet zonder slag of stoot en moeten wij soms alle zeilen bijzetten om het pedagogisch klimaat ietwat te bewaken maar we doen het. Ze zijn het waard.

Bij aankomst soms wat timide en op de hoede. Bij vertrek huilend om je nek of je alsjeblieft niet weg wilt gaan. Een groot contrast maar wel typerend voor wat wij in een week kunnen bereiken door middel van bewegen. Sommigen weten zich zelfs in de auto te verstoppen en rijden het liefst mee naar huis, ver weg van alle ellende, ver weg van alles wat ze op zo’n jonge leeftijd al hebben doorstaan.

Petje af

Wij (Jantje Beton en Sportivate) nemen samen ons petje af voor jullie lieve kleine toppers. Wij kijken uit naar volgend jaar maar eerlijk gezegd hopen we dat je dan al een fijn plekje hebt gevonden ergens. Een plek waar je kan groeien en ontwikkelen in veiligheid met het eeuwige litteken bij je dragend.

De moeite waard? ZEKER WETEN!!