Spelen in de regen

Trigger

Afgelopen week werd ik getriggerd door mijn overbuur jongentje van 6 jaar. Een fanatiek zwaaiend jochie achter het raam al rijdend met een speelgoedautootje over de kozijnen. Normaal gesproken schreeuwt hij mij gedag en weet gelijk de hele buurt dat ik weer thuis ben, maar vandaag speelde hij binnen omdat het regende.
Ook tijdens schooltijden merk ik dat er door docenten vaak wordt gekozen om toch maar binnen te blijven tijdens de regen, met als opmerkingen bijvoorbeeld  ‘dan zijn ze zo doorweekt als ze het lokaal in komen’.
In hoeveel van de gevallen dat het regent tijdens een pauze, regent het nou zo hard dat het door de jassen heen gaat binnen een kwartiertje.

Het buitenspelen is voor kinderen het moment om zichzelf te ontladen van de concentratie en prikkels die ze in de klas tijdens het lange stilzitten op doen.

Klimaat

Het klimaat in Nederland is helaas zo dat wij regelmatig met nattigheid uit de lucht te maken hebben. Hoe vaak bent u vroeger wel niet natgeregend op de fiets naar de basisschool/ middelbare school of richting het treinstation? Laat de kinderen maar ervaren wat de regen is ter voorbereiding op. Het grote deel zal zich er waarschijnlijk tijdens het spelen niks van aantrekken.

Beroep op

Kortom pleinwacht, juffen/ meesters en andere mag ik u vragen om als het licht regent het te ondergaan en de kinderen de ruimte te geven om de regenwereld te ontdekken.

Speel, kijk en lach mee met de kinderen die ineens gekke bekken trekken van vieze handen, met laarzen in de plassen stampen of ervaren dat het kunstgras toch ineens glad kan zijn.

Doorweekte groet,

Dennis Blewanus

Foto door Sourav Mishra via Pexels