Sportivate-Speel-en-Beweeg-Pauze ENQUETE
Naam: Lisette van Dijk
School: Marcusschool
Functie: Schoolleider

Wanneer zijn jullie begonnen met de speel- en beweegpauze?

Wij zijn in het schooljaar 2019-2020 gestart met de speel -en beweegpauzes. We hebben dit kunnen inzetten vanuit de werkdruk gelden. Een collega kende Sportivate van een VO school in Utrecht. Sportivate is op dinsdag en donderdag bij ons op het plein aanwezig.

Hoe bevalt de speel- en beweegpauze?

Bij ons op de Marcusschool bevalt de speel -en beweegpauze erg goed. Kinderen zijn weer echt aan het spelen. Leuk is dat ook ‘ouderwetse’ spellen zoals stoepranden, buskruiten en elastieken weer op het plein te zien zijn en dat kinderen hier veel plezier aan beleven. Het is wel pauze, dus de kinderen kunnen helemaal zelf beslissen of ze ergens aan mee doen.

Hoe vinden de kinderen de pauze?

Veel kinderen zijn erg enthousiast! Ze vinden het leuk om nieuwe spellen te leren. Het ene spel is populairder dan het andere. De populaire spellen zie je ook weer terugkomen in de pauzes als Sportivate niet aanwezig is.

Is er veel verandert sinds de start van de speel- en beweegpauze?

Wij merkten dat niet alle kinderen zich even goed konden vermaken tijdens de pauzes, ook waren er regelmatig conflicten op het plein. Kinderen hebben nu weer meer te doen op het plein, ze hebben meer keuzes en het aantal conflicten is ook afgenomen.

Kunt u een mooi moment beschrijven tijdens een van deze pauzes?

Dit was tijdens het boksen op het plein. Een leerling uit groep 8 vond het zo leuk om hierbij de scheidsrechter te zijn, dat hij het hele boks onderdeel volledig op zich had genomen. Hij leidde dit zo goed en met zoveel plezier en enthousiasme dat uiteindelijk bijna alle leerlingen op het plein mee stonden te doen.

Zou u de speel- en beweegpauze aanraden voor andere scholen, zo ja waarom?

Ik zou speel -en beweegpauzes zeker aanraden! Ik vind spelen en bewegen enorm belangrijk! Het is goed voor de gezondheid, goed voor je brein, goed voor het samenwerken, goed voor de ontspanning etc. En als ik zie hoeveel plezier de kinderen eraan beleven zouden eigenlijk alle scholen het moeten hebben!

Sportivate-Meer-informatie