In een stadje, ver weg van Italïe, stonden twee restaurants. Beide hadden dezelfde tekst op het bordje voor de deur: “Authentiek Italiaans eten, zoals bij oma thuis”.

In de ene keuken staat een trotse Italiaanse chef. Chef kookt authentiek Italiaans eten. Tomaten uit Sicilië, ham uit Parma, Pecorino en Parmigiano. Heerlijke, Italiaanse producten. Hiermee maakt de chef heerlijke pasta’s. Het restaurant is een hommage aan de geboortegrond. Koken zoals chef dat van oma geleerd heeft.

In de andere keuken staat een trotse Italiaanse chef. Chef kookt authentiek Italiaans eten. Tomaten van de boer om de hoek, lamsvlees van 10 kilometer verderop, en lokale kaas. Betaalbare ingrediënten die in het seizoen zijn. Hiermee maakt de chef heerlijke pasta’s. Het restaurant is een hommage aan de geboortegrond. Koken zoals chef dat van oma geleerd heeft.

Moraal van het verhaal? Alles heeft meerdere betekenissen, dat maakt het niet goed of fout. Iets namaken is net zo waardevol als iets nieuws creëren, beide zijn ontzettend hard nodig, mits zij allebei maar de ruimte krijgen. Reproduceren heeft waarde als iets nieuws creëren ook een optie is, en andersom.