Sportivate-Ingesprekmet

Jelte Bakker

– 2020 snel vergeten, op naar 2021! – 

Dit was zo’n beetje de gemiddelde kop van alle nieuwjaars stukken die ik heb gezien en gelezen. Dus ook die van mij begint hier maar mee. Ik wil hier wel heel snel een andere lading aangeven. Ik ben het hier NIET mee eens namelijk, op geen enkele manier. Ik wil 2020 nooit meer vergeten en ik wil 2020 voor altijd bij me dragen.

Niet perse omdat dit zakelijk gezien een succesvol jaar was. Dat zeker niet! Met wat overheidssteun mogen wij oprecht blij zijn dat we het gehele team door een groot gedeelte van de crisis hebben geloodst. Het kleine beetje winst dat we in onze opstart jaren hadden gemaakt verdween als sneeuw voor de zon.

2020 is ook niet het jaar wat de boeken ingaat als hét teambuildingsjaar van Sportivate. Alles was nieuw, alles ging met een supertempo anders dan normaal en dit heeft zijn sporen achtergelaten. Zo namen wij afscheid van meerdere, zeer geliefde collega’s, die deze transformatie moeilijk aan konden en de veiligheid en structuur niet meer konden vinden. Dit raakt je, als mens en als sociaal ondernemer.

Ook persoonlijk vond ik het regelmatig een uitdagend jaar. Ga er maar even aanstaan, de verantwoordelijkheid over ruim 40 Sportivators en het wegvallen van bijna elke vorm van veiligheid en structuur. Een jaar waarin ik voor het eerst heb mogen ervaren wat echte stress is. Waarin mijn hart 2 dagen lang niet meer stopte met rammen, hij kwam echt zowat door mijn borst heen dag en nacht. Een jaar waarin ik mijzelf opnieuw heb moeten vinden, met alle pay-off van dien. 2020 was ook een jaar waarin ik weken en maanden heb moeten vechten om mijn hoofd boven water te houden, en dit heeft op sommige punten best zijn tol geëist.

Vergeten dus maar?

Noop! Dit wil ik juist nooit meer vergeten. Ik ben ervan overtuigd, en dit heb ik ook geroepen in mijn youtube filmpje in de eerste lock-down, dat Liefde en Vertrouwen altijd overwint.

Zakelijk gezien hebben we geld verloren. Maar we hebben zo ontzettend veel gewonnen met elkaar. We hebben meer dan ooit mogen beleven wat de kracht van ons werk is. We hebben veerkracht kunnen tonen in tijden dat het water je aan de lippen staat. We hebben onszelf opnieuw uitgevonden, zijn getransformeerd en hebben hierdoor nieuwe levels gezien waarvan we niet eens wisten dat ze bestonden. We hebben een zakelijke potentie blootgelegd die ons voorziet van werk voor de komende 750 jaar. We hebben van onmogelijkheden kansen gemaakt. Aan ons nu de taak om het bloed van iedere organisatie weer gezond door die van ons te laten stromen.

We hebben als Team voor het eerst echte weerstand ervaren. Een Speler, ikzelf, die transformeerde en die voor veel ophef zorgde binnen het team. We hebben ervaren hoe het is in crisis tijden en een ieder heeft op zijn/haar manier antwoord gegeven op de vraag of hij/zij hiertegen bestand is. De antwoorden hierop zijn gegeven en hier mogen we ontzettend trots op zijn, als team. De potentie die bloot kwam te liggen is opgepakt, met nieuwe strategieën en nieuwe mensen aan het front. “Je bent mee of niet, en niemand verplicht je op welke wijze dan ook om hier te zijn” Wij bleven doen waar we goed in zijn, met of zonder Corona. Wij bleven impact maken op Speel- en beweeggebied en zijn ons ervan bewust dat dit de komende tijd nog belangrijker wordt als ooit tevoren.

Persoonlijk ben ik gegroeid. Ik heb mogen vertrouwen op de mensen om mij heen. Zoals ik bij een hartslag van 220 bpm mijn moeder op kon bellen, mijn verhaal mocht doen en de stress mijn lijf kon verlaten door het inzetten van acties en het maken van een keuze. Het heeft mij in laten zien dat ik beschik over een verschrikkelijk uithoudingsvermogen en ik erg flexibel kan zijn in tijden van crisis. Ik heb mogen ervaren dat ik een voorbeeld kan en mag zijn en mensen mag inspireren op mijn manier. Andersom ook, ik heb mensen tegen mij in het harnas gejaagd en ben hier trots op. Ik heb mogen vechten als een leeuw, enorme fouten gemaakt en mijzelf op mogen rapen.

2021

Zoals mijn dierbare collega Ibrahim Khalki deze week zei: “Jelte, besef je goed dat dit de stilte voor de storm is en jullie er straks moeten staan als de kinderen en ouders jullie harder nodig hebben dan ooit”

En zo is het, we investeren met elkaar in een organisatie die er straks nog steeds staat. Er is zo ontzettend veel, soms onnodig kapot gemaakt, tijdens deze crisis. Er zijn zoveel kleine spelers de dupe van het gedrag van de ouders en de chaos die er is ontstaan. En hier liggen enorme kansen, voor ons maar ook voor de gehele maatschappij.

Wij beloven, zoals we dat ook in 2020 hebben mogen doen, dat wij er staan. Wij bouwen door aan onze groei maatschappij. Wij blijven onze impact maken en wij blijven onze fans uitbreiden. Wij blijven vertrouwen op de kracht van gezondheid, van een dynamische opgroei stijl en van ontwikkeling die geboost en gestimuleerd wordt door creativiteit, eigenheid en zelfvertrouwen.

Wij geloven niet in angst en zijn niet bang. Niet bang voor een crisis en niet bang voor corona. Niet bang voor een ontspoorde maatschappij omdat wij heilig geloven in veerkracht. Daarom stonden wij er, en staan wij er voor jullie kleine vrienden!! Wij helpen jullie op onze manier en dragen hierdoor bij en zetten onze waarde in daar waar het het hardst nodig is!

Sportivate-Jelte-Fiets