In het donker naar het werk en in het donker thuiskomen. Dagen worden korter, kouder en donkerder!
De goedheilig man is weer in het land en overal worden de gezellige lampjes weer opgehangen.
Kortom december komt eraan en daarmee neemt ook de spanning en de onrust van de kinderen toe.
Ik was er zelf nog niet echt mee bezig, maar vorige week hoorde ik voor het eerst dit jaar de bekende zin uit de mond van een kleuterjuf komen. “Hij is op”. Het kind dat altijd speelt op het schoolplein en  soms ook echt wel het boefje kan zijn, is nu om alles aan het huilen en jammeren.

Bij kleuters is het een bekend fenomeen,  het toeleven naar de kerstvakantie,  het meer huilen omdat ze de prikkels allemaal niet zo goed kunnen verwerken en het misschien wel in de broek doen van de spanning omtrent Sinterklaas en het Kerstdiner.

Maar ook bij de Tieners (groep 6-7-8) merkte ik dat de spanning ineens toeneemt nu ze allemaal lootjes gaan trekken op school, de sportclub, scouting en de theaterclub.

  • “Meester ik mag het eigenlijk niet vertellen maar ik heb echt het stomste meisje uit de klas”
  • “Meester niet zeggen he maar ik heb die en die, wat kan ik voor diegene nou maken”

Voor jullie als leerkrachten, teamleiders, directie en natuurlijk de ouders, wordt het ook een drukkere tijd. Eerst alles optuigen voor Sinterklaas, daarna alles afbouwen en omtoveren naar de gezelligheid van de Kerst. Daarnaast wellicht de oudergesprekken van de afgelopen periode voorbereiden en ook nog is thuis omgaan met de spanningen van jullie kinderen.

Laat de spanningen om ons heen niet de overhand op jezelf krijgen, ga in de pauzes lekker een stukje wandelen op het schoolplein. Kies s ’avonds nog lekker een moment om een stukje te wandelen en te genieten van alle lampjes die overal te zien zijn of zoek een stukje ontspanning in een andere bewegingsactiviteit.

Heel veel succes de aankomende weken tot aan de kerst!

Geniet vooral van de aankomende tijd, want ook al is het dit jaar misschien iets anders dan verwacht. Toch blijft het een mooie maand, met saamhorigheid, vrolijke gezichten en liefde.

Sportivate Donkere Dagen